KOPP kinderen

Als ouders chronisch ziek zijn denkt men meestal aan de lichamelijke ziekte. Maar een psychische of psychiatrische aandoening is nog vaak een taboe in de samenleving waar alles goed, mooi en normaal moet zijn. Wat de gevolgen zijn van een psychische aandoening op de ontwikkeling van een kind krijgt steeds meer bekendheid.

“Ben jij opgegroeid met een ouder die belast was met een psychische aandoening en/of afwijkend gedrag vertoonde waarvan jij nu denkt: tja mijn ouder deed wel gek! Er klopte iets niet…….In andere gezinnen deden de ouders niet zo raar!

Schaamde jij je voor je ouder? En dan bedoel ik niet zoals de “normale”puber dat doet maar om een voorbeeld te geven omdat je moeder in haar ochtendjas over straat liep…

Nam jij ook geen vriendjes en/ of vriendinnetjes mee naar huis omdat je niet wist wat je thuis kon aantreffen. Een moeder die constant aan het huilen was of een moeder die op de bank aan het slapen was.

Ik had het geluk dat ik één zus en twee broers heb en samen waren wij het er over eens dat onze moeder “gek” was!

Samen konden wij soms wel lachen om haar gedrag, maar diep in mijn hart wilde ik een gewone moeder. Een moeder die voor mij zorgde in plaats van ik voor haar!”

In gezinnen, waar ouders kampen met psychiatrische problemen worden kinderen “geraakt” en dat heeft invloed op hun ontwikkeling. De ziekte van de ouder heeft invloed op het hele gezinssysteem. Kinderen raken geparentificeerd of wel de rollen worden omgedraaid. Het kind vervult de rol van ouder voor de ouder. Het kind groeit op in een ” onveilige”  omgeving  en dat is mede bepalend voor de toekomst van het kind.

Het kind beseft dit niet, zorgt voor het systeem uit liefde.

“Inmiddels ben ik een volwassen vrouw en heb ik ervaren dat mijn sociaal en emotionele ontwikkeling verstoord is geraakt in mijn jeugd.

Door deze bewustwording en  door  ” hard” werken heb ik mijn leven een andere wending kunnen geven. Inzicht in mijn patronen, mijn plek innemen, ervaren en rouwen van datgene dat ik nodig had en niet gekregen heb. Maskers en beschermjassen loslaten, vreselijk eng want wat kan ik verwachten?

Uiteindelijk kun je zijn wie je werkelijk bent en soms heb je daar anderen voor nodig…

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal? Wil jij je ervaring delen? Ben je er aan toe om je eigen leven te leiden? Je hebt  immers maar 1!

Je kunt contact opnemen voor meer informatie en/of een kennismakingsgesprek.

email: info@dianadrenth

Tel: 0226-722569, 06-15494233